De winkansen op Nederlandse loterijen

Vele Nederlanders spelen geregeld mee met een loterij. De één waagt zo nu en dan een keer een gokje, terwijl anderen wekelijks of maandelijks meedoen. Er is wereldwijd een ruim aanbod aan loterijen, maar ook in ons eigen land is er behoorlijk wat keus. Er zijn diverse grote loterijen waar spelers aan deel kunnen nemen. Hoewel deze loterijen op veel punten op elkaar lijken, zijn er natuurlijk ook verschillen. Dat geldt ook voor de winkansen. Bij de ene loterij maak je wellicht meer kans op een prijs dan bij een andere. Maar hoe zit het nu precies?

Wat is het voordeel? Vaak hebben Europese loterijen als de Eurojackpot, Euromillions of Duitse lotto vele grotere geldprijzen als nationale loterijen.

De loterij winnen is voor velen een grote droom. Maar hoewel er nu en dan verhalen de ronde doen over winnaars die een grote jackpot binnen hebben gesleept, blijft het voor de meesten bij dromen. Een loterij is immers geen spel waarbij je je eigen winkans kunt verhogen door het inzetten van kennis of vaardigheden. Het is een kansspel waarbij alles afhangt van hoeveel geluk je hebt. De uitslag van een loterij is immers vooraf niet te voorspellen. Je kunt dus alleen maar gokken en hopen dat je geluk hebt. Toch zijn er wel wat dingen waar je rekening mee kan houden en waarmee je wellicht je kansen positief kan beïnvloeden.

Kans om De Lotto te winnen

Het spel Lotto wordt over de hele wereld gespeeld en is daarmee waarschijnlijk het meest bekende loterijspel dat er bestaat. Bij de Nederlandse lotto koop je voor €2 een lot, waarbij je zes getallen moet kiezen uit een reeks van 1 tot en met 45. Daarnaast moet je ook nog een jackpotkleur kiezen. De jackpot van €7,5 miljoen valt wanneer je alle cijfers én de jackpotkleur goed hebt voorspeld. Als je de kleur niet goed hebt, maar de getallen wel, dan win je €1 miljoen.
Om je lot terug te verdienen moet je twee cijfers en de kleur goed hebben. Die kans is 1 op 400. De kans op een grotere prijs is uiteraard vele malen kleiner en daarbij is het belangrijk om te weten dat prijzen hoger dan €100.000 gedeeld moeten worden met andere winnaars. Ook gaat er nog kansspelbelasting van het prijzengeld af. Dit bedraagt 29% en wordt geheven over prijzen die hoger zijn dan €454. De Lotto heeft een wekelijkse trekking en daarnaast kun je ook meespelen met het Cijferspel, waarmee je een extra prijs van €200.000 kan winnen.

De Staatsloterij heeft hoge win kans

De Staatsloterij is een grote loterij met een gemiddelde winkans van 1 op 2. Dat betekent dat je dus een kans van 50% hebt om een prijs te winnen, maar dat wil niet zeggen dat het dan ook om een hoog bedrag gaat. De kans op de hoofdprijs is bijvoorbeeld slechts 1 op 4,9 miljoen, als alle loten verkocht zijn. De loting vindt namelijk alleen plaats onder verkochte loten. Loten die niet verkocht zijn, doen dus ook niet mee. Voor een lot met jackpot betaal je €30; een lot zonder jackpot is met €26 iets goedkoper. Je kunt bij de Staatsloterij ook een straatje kopen, dat zijn tien loten met opeenvolgende eindcijfers. Je kans om een prijs te winnen is dan 100%.
Met Oudjaar organiseert de Staatsloterij jaarlijks de Oudejaarstrekking. Voor deze trekking kun je ook een half lot kopen. Als je daarmee wint dan krijg je uiteraard de helft van de prijs. Naast de jackpot is er een hoofdprijs te winnen van €30 miljoen netto. Als deze op een half lot valt dan wordt de overige €15 miljoen verdeeld in 15 prijzen van elk €1 miljoen. Dat is aanzienlijk meer dan de 30.000 gulden die in 1726 werd uitgereikt, toen de Staatsloterij voor de eerste keer werd georganiseerd. De bedoeling was om illegale loterijen tegen te gaan met deze door de staat georganiseerde loterij en extra geld te werven. Tegenwoordig komt tenminste 60% van de inzet in de prijzenpot.

De Bankgiroloterij

Bij de Bankgiroloterij speel je automatisch mee met de maandelijkse trekkingen. Je koopt dus geen losse loten. Met twee extra trekkingen per jaar vinden er jaarlijks in totaal veertien trekkingen plaats. De naam van de loterij verwijst naar het feit dat je lotnummer gelijk staat aan je bankrekeningnummer. De Bankgiroloterij is een zogenaamde goede doelenloterij, wat betekent dat een deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan diverse goede doelen. Om mee te spelen betaal je €11 per trekking per lot. Dat is zonder kans op de jackpot. Wil je dat erbij, dan betaal je €1,25 meer.
De prijzen die deelnemers aan de Bankgiroloterij in de wacht kunnen slepen, zijn niet alleen geldprijzen, maar ook prijzen in natura. Je kunt bijvoorbeeld kaartjes winnen voor een pretpark of dierentuin, elektronica zoals een televisie of een leuke reis of stedentrip. De laagste geldprijs die je kunt winnen bedraagt €2,50 en de hoogste prijs is €1 miljoen. De winkans varieert en is niet goed te berekenen, omdat de loterij vaak niet bekend maakt hoe groot de prijzenpot precies is. Hoewel de winkans volgens de organisatie zelf rond de 56% zou liggen per speler, is deze per lot waarschijnlijk aanzienlijk kleiner omdat veel spelers met meerdere loten meedoen.

De Nationale Postcodeloterij

Ook bij de Nationale Postcodeloterij koop je geen losse loten, maar speel je automatisch mee met de twaalf maandelijkse trekkingen. Daarnaast zijn er twee extra trekkingen per jaar, dus in totaal veertien trekkingen op jaarbasis. Een lot kost €10,25 per trekking. Voor €1,25 extra kun je daar een Straatprijsverdubbelaar aan toevoegen. Net als de Bankgiroloterij is de Nationale Postcodeloterij een goede doelenloterij. De helft van de inzet wordt afgestaan aan goed doelenorganisaties. Je speelt met je postcode en maakt dus kans om samen met je buren de PostcodeKanjer te winnen. De winkans hiervoor is ongeveer 1 op 235.000.
Naast geldprijzen worden er ook prijzen in natura uitgekeerd, bijvoorbeeld lekkers zoals een ijsje, elektronica of een speciale Postcodeloterij-fiets. De kans dat je een prijs wint van meer dan €500 is 1 op 521. Aan het eind van het jaar wordt de EindejaarsKanjer verloot. Dit is een prijs van €48 miljoen die verdeeld wordt onder alle winnaars van de postcode die getrokken is. Spelers die vaker meespelen krijgen daarbij een groter aandeel. Dit spoort spelers aan om vaak mee te spelen. Voor mensen die niet meespelen is het extra zuur als de prijs op hun postcode valt, omdat je dan weet wat je had gewonnen als je wel mee had gedaan. Dit is dan ook een belangrijke reden voor veel spelers om toch mee te blijven doen.