De winkansen op Nederlandse loterijen

Vele Nederlanders spelen geregeld mee met een loterij. De één waagt zo nu en dan een keer een gokje, terwijl anderen wekelijks of maandelijks meedoen. Er is wereldwijd een ruim aanbod aan loterijen, maar ook in ons eigen land is er behoorlijk wat keus. Er zijn diverse grote loterijen waar spelers aan deel kunnen nemen. Hoewel deze loterijen op veel punten op elkaar lijken, zijn er natuurlijk ook verschillen. Dat geldt ook voor de winkansen. Bij de ene loterij maak je wellicht meer kans op een prijs dan bij een andere. Maar hoe zit het nu precies?

Wat is het voordeel? Vaak hebben Europese loterijen als de Eurojackpot, Euromillions of Duitse lotto vele grotere geldprijzen als nationale loterijen.

Welke Nederlandse loterij meeste kans om te winnen?

Bekijk in onderstaande toelichting waarbij je de meest kans maakt op een prijs.

Update: spelkansen Nederlandse loterijen

In Nederland worden meestal de staatsloterij en de postcode loterij gespeeld. Dit zijn de meest gespeelde loterijen. Hoe groot is nu de kans dat je bijvoorbeeld de Postcode loterij wint. Wij hebben het voor je uitgewerkt.

 • Staatsloterij 51,2%
 • Lotto 17,54%
  • De hoofdprijs is 1 op 8.145.060 en de tweede prijs is 1 op 1.357.510
 • Miljoenenspel 25%
 • Krasloten 49-65%
 • Nationale Postcode Loterij 14,28%
 • VriendenLoterij 25%
  • In 2016 zijn er bij de VriendenLoterij ruim 1,8 miljoen prijzen verloot. In 2016 speelden per trekking ongeveer een half miljoen mensen mee. Gemiddeld vielen er per trekking ruim 109.000 deelnemers in de prijzen. Dit is dus gemiddeld 22%.
 • BankGiro Loterij 26%
  • In 2016 zijn er bij de BankGiro Loterij ruim 2 miljoen prijzen verloot. Er speelden gemiddeld meer als 512.000 deelnemers mee per trekking . Hiervan wonnen er per trekking gemiddeld 133.000 minimaal één prijs. De win kans per deelnemer kwam daarmee uit op 26% per trekking.

Ofwel de kans per lot is:

 • Staatsloterij: 1 op 2
 • Kraslot: 1 op 2
 • Bankgiro Loterij: 1 op 4
 • Vriendenloterij: 1 op 4
 • Miljoenenspel: 1 op 4
 • De Lotto: 1 op 5,7
 • Postcode Loterij: 1 op 7

De berekening van de winkans in de Nederlandse Lotto verschilt niet veel van die van België. In ons land moet je 6 uit 45 nummers trekken. Daarbij is jouw kans op de Jackpot om precies te zijn 1:8.145.060. Net als in België is de kans om de eerste bal juist te hebben 1/45, de tweede bal 1/44, de derde bal 1/43 en ga zo maar door. Daarbij worden de getrokken balletjes trouwens niet teruggelegd. Het is duidelijk geworden dat je met behulp van een formule kan berekenen. Aan de hand van de rangen is het uiteindelijk mogelijk om een schema op te stellen met het percentage van winnende combinaties.

De loterij winnen is voor velen een grote droom. Maar hoewel er nu en dan verhalen de ronde doen over winnaars die een grote jackpot binnen hebben gesleept, blijft het voor de meesten bij dromen. Een loterij is immers geen spel waarbij je je eigen winkans kunt verhogen door het inzetten van kennis of vaardigheden. Het is een kansspel waarbij alles afhangt van hoeveel geluk je hebt. De uitslag van een loterij is immers vooraf niet te voorspellen. Je kunt dus alleen maar gokken en hopen dat je geluk hebt. Toch zijn er wel wat dingen waar je rekening mee kan houden en waarmee je wellicht je kansen positief kan beïnvloeden.

Nederlandse lotto

Het spel Lotto wordt over de hele wereld gespeeld en is daarmee waarschijnlijk het meest bekende loterijspel dat er bestaat. Bij de Nederlandse lotto koop je voor €2 een lot, waarbij je zes getallen moet kiezen uit een reeks van 1 tot en met 45. Daarnaast moet je ook nog een jackpotkleur kiezen. De jackpot van €7,5 miljoen valt wanneer je alle cijfers én de jackpotkleur goed hebt voorspeld. Als je de kleur niet goed hebt, maar de getallen wel, dan win je €1 miljoen.

Om je lot terug te verdienen moet je twee cijfers en de kleur goed hebben. Die kans is 1 op 400. De kans op een grotere prijs is uiteraard vele malen kleiner en daarbij is het belangrijk om te weten dat prijzen hoger dan €100.000 gedeeld moeten worden met andere winnaars. Ook gaat er nog kansspelbelasting van het prijzengeld af. Dit bedraagt 29% en wordt geheven over prijzen die hoger zijn dan €454. De Lotto heeft een wekelijkse trekking en daarnaast kun je ook meespelen met het Cijferspel, waarmee je een extra prijs van €200.000 kan winnen.

De Staatsloterij

De Staatsloterij is een grote loterij met een gemiddelde winkans van 1 op 2. Dat betekent dat je dus een kans van 50% hebt om een prijs te winnen, maar dat wil niet zeggen dat het dan ook om een hoog bedrag gaat. De kans op de hoofdprijs is bijvoorbeeld slechts 1 op 4,9 miljoen, als alle loten verkocht zijn. De loting vindt namelijk alleen plaats onder verkochte loten. Loten die niet verkocht zijn, doen dus ook niet mee. Voor een lot met jackpot betaal je €30; een lot zonder jackpot is met €26 iets goedkoper. Je kunt bij de Staatsloterij ook een straatje kopen, dat zijn tien loten met opeenvolgende eindcijfers. Je kans om een prijs te winnen is dan 100%.

Ouderjaarsloterij

Met Oudjaar organiseert de Staatsloterij jaarlijks de Oudejaarstrekking. Voor deze trekking kun je ook een half lot kopen. Als je daarmee wint dan krijg je uiteraard de helft van de prijs. Naast de jackpot is er een hoofdprijs te winnen van €30 miljoen netto. Als deze op een half lot valt dan wordt de overige €15 miljoen verdeeld in 15 prijzen van elk €1 miljoen. Dat is aanzienlijk meer dan de 30.000 gulden die in 1726 werd uitgereikt, toen de Staatsloterij voor de eerste keer werd georganiseerd. De bedoeling was om illegale loterijen tegen te gaan met deze door de staat georganiseerde loterij en extra geld te werven. Tegenwoordig komt tenminste 60% van de inzet in de prijzenpot.

De Nationale Postcodeloterij

Ook bij de Nationale Postcodeloterij koop je geen losse loten, maar speel je automatisch mee met de twaalf maandelijkse trekkingen. Daarnaast zijn er twee extra trekkingen per jaar, dus in totaal veertien trekkingen op jaarbasis. Een lot kost €10,25 per trekking. Voor €1,25 extra kun je daar een Straatprijsverdubbelaar aan toevoegen. Net als de Bankgiroloterij is de Nationale Postcodeloterij een goede doelenloterij. De helft van de inzet wordt afgestaan aan goed doelenorganisaties.

Je speelt met je postcode en maakt dus kans om samen met je buren de PostcodeKanjer te winnen. De winkans hiervoor is ongeveer 1 op 235.000.

Wat zijn mijn kansen om veel te winnen in PostcodeKanjer?

Vanaf december 2022 is de kans op het winnen van de PostcodeKanjer van de Nationale Postcode Loterij € 58,9 miljoen 1 op 2.058.

Bij de uitreiking van PostcodeKanjer wordt de helft van de prijs verdeeld onder de deelnemers met de winnende postcode (4 cijfers en 2 letters). We noemen dit het postcodegedeelte. De andere helft van de prijs wordt verdeeld onder alle andere deelnemers met het winnende netnummer (4 cijfers). Wij noemen dit het regionale deel.

De kans dat je samen met je buren het postcodedeel van PostcodeKanjer december 2022 (€ 29 miljoen) wint is 1 op 249.976. Jouw kansen om in de winnende zone te spelen (bestaande uit 4 cijfers) – waar de resterende € 29,45 miljoen voor de postcodewinnaar valt – zijn gemiddeld 1 op 2.058.